Monday, June 27, 2011

penawar kulit gatal

Assalamualaikum..

Ape khabar???hopefully sihat la ye..terasa dah lama tak masukkan entry baru..minggu lepas bz skit ngan kursus..balik kursus uruskan umah lak..nak update blog pun malas..

ok la..takmo cakap banyak..arini nak kongsi petua skit..nampakkan gambar atas tu..ada ke yg tak kenal tu gambar ape???ish..takkan la tak kenal dengan kunyit kot..mesti kenal kan..

baru2 ni aku kene gatal2..pastu bile keje garu je..mula la keluar bintik2 yg ada air tu..mesti korang2 ada gak yg pernah kene kan..memang tak tahan la gatal tu..rasa nak garu je..sampai berdarah pun takpe..macam2 dah sapu kat tempat gatal yg dah luka tu..tapi jap je elok..last2 hubby pun geram tengok isteri dia ni asyik menggaru je..dia pegi la amik kunyit..ditumbuk sampai keluar air..pastu sapukan kat luka tu..nak tau ape rasa..memang pedih..rasa mencucuk2..tapi memang best la..sebab tak gatal..pastu biakan je..ulang perkara yg sama tiap kali lepas mandi atau bile luka tu dah terkena air..hasilnya..luka kering..dah tak berair..gatal hilang..cepat sembuh..kalau baru terasa gatal2 tu pun amik je kunyit yg dah ditumbuk..sapukan..nanti hilang la gatal tu..memang mujarab la..tak payah la nak pegi klinik amik ubat sapu la ape la..jimat kan..

kunyit memang la kuning..tapi warnanya senang nak hilang..ada lagi petua pasal kunyit ni yg pernah aku amalkan dulu..*sekarang dah malas skit nak wat..hee~~*petua utk putihkan kulit..lagi2 bile selalu berjemur kat panas je..yg pakai tudung tu mula la kulit nak berbelang..petua ni pun aku dapat dari hubby aku dulu..caranya..amik sedikit beras & kunyit hidup..cuci..blend kan..pastu wat masker..amalkan selalu..sampai dapat hasilnya..memang berkesan la..tapi ingat..kene amalkan selalu..bukan sekali wat je dah dapat hasilnya..

yg aku tau kunyit ni memang banyak khasiatnya..antaranya merawat sakit gastrik/sakit dalam perut..utk kurangkan tekanan dah tinggi pun ye gak..nak tau lebih lanjut..tekan sini..tak pun search je kat google tu..nanti pakcik/makcik google tolong carikan..

ok la korang..semoga ape yg aku share ni dapat membantu korang..daa..

1 kata-kata orang ramai:

c genk bah ne said...

wah bagus ne..ble try

Klik dan Menang!

Preview Rakan Blogger!