Monday, August 1, 2011

Segmen : Puasa dan Saya

Assalamualaikum..
hai semua blogger2 sekalian..selamat berpuasa..

1st day puasa ni nak join segmen Aima Mazlan..duk umah pun tak buat ape..lagipun Johor cuti arini..hee~~so..leh online dari pagi sampai petang..

korang nak join gak..klik je banner bawah ni..

ni kisah aku masa puasa dulu2..zaman kanak2 lagi..sampai bile2 pun aku memang tak boleh lupa..erm..aku bukan berasal dari keluarga yg senang..so tiap kali nak puasa je arwah abah akan beli pisang 1 tandan..tak pun amik kat kebun..pastu beli daging lembu..

menu sahur kitorang sekeluarga hampir tiap ari adalah daging masak kicap..aduh..time tu memang aku mengeluh je la tiap kali nak sahur..mana taknya..lauk sama..lagipun time tu aku & adik baru je nak belajar puasa..tapi tak boleh la nak merungut..nanti mesti kene marah ngan arwah abah..memang susah tul la nak telan nasi pagi2 buta camtu..lagi2 ngan lauk sama..start nak makan je memang mata tak boleh bukak..tapi dah abis makan je mata ok..haha..bile dah besar sikit..pas sahur je mesti berborak ngan arwah abah..baca niat puasa..yela..puasa setahun sekali..pastu kecik lagi lak tu..mana la nak ingat niat puasa..

bile berbuka lak mesti menu kitorang pisang goreng..adui..lemau betul aku nak makan..walaupun goreng pisang mak aku tu the best in the world..tapi kalau dah ari2 makan mana nak masuk lak kan..jarang la nak ada menu lain..tunggu dah dekat tengah bulan atau ujung2 puasa je baru ada menu lain..

walau apepun menu aku masa bersahur & berbuka dulu..aku tetap bersyukur sebab masih lagi ada makanan utk di makan..dulu kecik lagi..mana faham..hee~~

tu je la kenangan aku masa puasa zaman kanak2 dulu..daa..

2 kata-kata orang ramai:

aima mazlan said...

mekaceh join segmen aima..
tharu bace story ni...

honey_neeza said...

sm2..ala..jgn la tharu lak..biasa la 2 kn..ssh sng mngajar erti khidupn..

Klik dan Menang!

Preview Rakan Blogger!