Monday, July 1, 2013

Brengkes Ayam & Ikan

nak share resepi Brengkes ni..
aku tak tau ni resepi dari mane..aku jumpa pun kat internet..nampak ringkas..mudah..paling penting..SEDAP!!!


Ikan Bawal Putih Masak Brengkes


Brengkes Ayam

nampak simple kan..sampai aku leh wat main teka teki kat fesbuk..tapi takde sorang dapat jawab..haha..memang la kan..entah nama ape entah..

meh la share resepi..lupa mana aku amik..nanti bile jumpa aku tepek resepi asal ye..

bahan :-
bawang merah
bawang putih
cili kering (buang biji)
ketumbar
serbuk kunyit
garam
santan
ayam/ikan
limau nipis

cara :-
1. blend bawang merah, bawang putih, cili kering, ketumbar, & serbuk kunyit
2. goreng ayam/ikan separuh masak. ketepikan.
3. tumis bahan blend tadi sampai pecah minyak. masukkan garam secukup rasa. pastu masukkan ikan/ayam. gaul rata.
4. masukkan santan. kacau & biarkan hingga pecah minyak.
5. angkat & perahkan limau.

tapi..aku tak perahkan limau..sebab takde limau..

masa masak ayam..aku potong halus daun kesum dgn limau purut..tabur atas masa dah nak angkat tu..bau memang sedap..mengancam..tapi ikut selera masing-masing la kan..my incit hubby layan je makan..

siap cakap..kalau wat makan dgn nasi impit pun sedap ni..leh wat raya..!!!

0 kata-kata orang ramai:

Klik dan Menang!

Preview Rakan Blogger!