Thursday, September 19, 2013

aku yg dulu bukan yg sekarang

sedap kan tajuk tu..hahaha..lagu tengah femes tu..

ok la..sori ye sebab dah lama tak update..*ala..bukan ada sape pun tengok blog ni*

seperti yg dijanji kat fesbuk..aku nak share something yg bermakne..ada kene mengene dgn tajuk kat atas tu..ye..aku yg dulu bukan yg sekarang..nape? segalanya berubah setelah aku bertemu dgn As Beauty..ye..sebab tu aku highly recommended produk ni..ni produk kesayangan hamba..tapi dengan izinNya jugak la aku bukan yg dulu..


boleh tengok gambar yg kiri tu..itu la aku yg dulu..sejak sekolah menengah hingga April 2012..bertambah teruk masa aku pregnen Umar..erm..time ni senang kata keyakinan diri aku sangat rendah..aku tak perasan pun..sekarang baru aku perasan..tengok senyuman tu je dah boleh nampak kan..

sebelum aku jadi yg sekarang..means ada muka cam sekarang ni..aku selalu tension dgn keje..cam orang bodoh..aku tak berani sangat nak bersuara..sampai orang pijak kepala aku..tendang aku sana sini..macam-macam cerita buruk pasal aku..cam aku cakap..keyakinan diri aku sangat rendah..aku lebih banyak diam..ye..memang aku tak cantik..aku buruk..aku tak cantik cam orang lain..

dulu aku lebih banyak murung..malas nak pi keje..pi keje pun cam orang bodoh je..sampai la cerite buruk aku tu semakin teruk..aku dipindahkan ke department lain..time dapat tau ni aku baru naik keje lepas abis pantang..time tu muka baru nak cantik..baru 5bulan guna As Beauty..muka aku dulu teruk..so nak cantik amik masa..tapi memang nampak perubahan ketara dan tak menyakitkan..tak menyeksa diri..

sementara nak ke department baru..bos department lama bertukar..time tu dia briefing aku sebab dia tengok aku ada kebolehan..dgn muka aku yg dah semakin ok..keyakinan aku semakin membina..tapi hanya sebulan aku bekerja di bawah bos baru ni sebelum di sunting oleh bos yg sekarang..

ye..keyakinan aku semakin membina..pegawai teknik atas aku tu tengok aku jauh berbeza dari cerita-cerita yg dia dengar..ye..masa aku lapur diri ke department baru tu..bos baru & bos sekarang saling berebut aku..sampaikan bos bahagian selatan ni yg wat keputusan..tapi ape-ape pun..diorang nak keputusan aku..aku terpakse pilih..dan aku memilih department yg sekarang..mungkin ini yg lebih baik..

sekarang dah 10bulan aku di sini..ye..aku bukan yg dulu..bermula dgn As Beauty..department baru..suasana keje yg baru..aku menjadi yg sekarang..nama buruk aku dulu hampir bersih..mereka-mereka dah semakin 'nampak' aku..aku dah tak heran nak berdepan dengan orang lain..ye..termasuk bos selatan..(semalam baru jumpa..dia kenal aku..sebab dia ingat kisah aku..)

keyakinan diri aku dah ok..aku dah semakin berani..dah semakin matang..dah berani buat keputusan..alhamdulillah..segalanya dah berubah..aku semakin sayang dgn keje aku sekarang..tak macam dulu lagi..

aku tak pernah riak..dan aku harap..aku akan sentiasa ingat kisah aku ni..semua terjadi ada hikmahnya..meh la aku cerite sekali hikmahnya..aku taknak sambung-sambung..nanti aku lupa nak menaip..kihkihkih..

hikmahnya :-

pertama
- aku bertemu dgn suami aku dgn muka yg boleh di katakan buruk..berjerawat..merah sana sini..tak pernah hilang walau guna ape pun..tak pernah cantik walau mekap camne pun kecuali mekap masa nikah & sanding dulu..
- ye..dia lelaki..memang suka yg cantik..banyak kali kami bergaduh..tapi kami tetap bersatu..kami berkahwin pun dalam keadaan muka aku yg buruk tu..
- aku pernah tanya nape dia pilih aku..dia kata ada sebabnya..sebabnya itu sampai sekarang aku tak tau..
- ye..thanx Allah sebab aku cantik lepas kawin..so aku tau..suamiku memilih aku bukan sebab rupa..aku pun tak pernah nak curang..ye..sebab aku tau sape aku time tu..

kedua
- aku tak perasan cantik sebelum kawin..kalau tak..gaduh sikit mesti aku tak kesah nak cari lain..sebab aku ada rupa..tapi aku yg dulu..tiada rupa..so aku setia..aku banyak belajar bersabar..bersyukur sebab masih ada yg sayang..

ketiga
- ye..aku di duga di tempat kerja..kesusahan aku utk mendapat kerja..ni sebab keyakinan diri..dan sebab ni jugak la aku dapat belajar camne nak menilai orang..cara nak mempercayai orang..nak berkawan dgn sesorang..

keempat
- Allah uji kesabaran aku utk hadapi dugaan yg berlaku di tempat keje..dalam kehidupan..aku semakin belajar bersabar..tak terlalu mengikut perasaan..agaknya kalau aku dah cantik sebelum bekerja..aku dah banyak kali tukar keje..

yg paling aku hepi..anak aku tak tengok muka aku yg buruk dulu tu..aku lahirkan dia dgn muka yg semakin bersih..biarlah dia tak tau muka aku dulu camne..dan dia tak geli nak cium pipi aku ni..

banyak lagi yg buat aku berfikir..merenung..terkenang..macam-macam kenangan yg ada yg mematangkan lagi hidup aku..

dan sekarang..aku paham..penampilan sangat penting utk tingkatkan keyakina diri..tingkatkan kualiti diri..dulu aku lebih banyak menyorok..kalau ada idea pun aku tak suka nak share sebab malu dgn muka aku..aku lebih banyak tunduk dari berdepan dgn orang..

aku tau kat luar sana ada yg senasib dgn aku..so..berusaha la utk berubah..tapi jangan sampai lupa diri..

rasanya ni je la yg dapat aku share..terima kasih kerana membaca kisahku..

semoga hidup kalian lebih sukses..

1 kata-kata orang ramai:

sherlina halim said...

Pengen yang lebih seru ...
Ayo kunjungi www.asianbet77.com
Buktikan sendiri ..

Real Play = Real Money

- Bonus Promo Red Card pertandingan manapun .
- Bonus Mixparlay .
- Bonus Tangkasnet setiap hari .
- New Produk Sabung Ayam ( minimal bet sangat ringan ) .
- Referal 5 + 1 % ( seumur hidup ) .
- Cash Back up to 10 % .
- Bonus Royalty Rewards setiap bulan .

untuk Informasi lebih jelasnya silahkan hubungi CS kami :
- YM : op1_asianbet77@yahoo.com
- EMAIL : asianbet77@yahoo.com
- WHATSAPP : +63 905 213 7234
- WECHAT : asianbet_77
- SMS CENTER : +63 905 209 8162
- PIN BB : 2B4BB06A / 28339A41

Salam Admin ,
http://asianbet77.com/

Klik dan Menang!

Preview Rakan Blogger!